Nasze miody
Miody drahimskie – tradycyjne miody regionalne
Miody drahimskie są produktem regionalnym pochodzącym z ziem drawskich i szczecineckich – dawnego starostwa drahimskiego. Jedne z najstarszych miodów na terenie Polski w 2006 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. Obecnie tylko pięć pasiek ma prawo do wytwarzania miodu drahimskiego, a każdy z nich opatrzony jest odpowiednim certyfikatem.
Rodzaje miodów drahimskich – gdzie leży sekret ich wyjątkowości?
Oprócz wielowiekowej tradycji prowadzenia pasieki niebagatelne znaczenie ma niepowtarzalny smak miodów drahimskich. Produkt ten można znaleźć w pięciu rodzajach: gryczany, rzepakowy, wielokwiatowy, lipowy oraz wrzosowy – oprócz tego oferujemy miody akacjowe i faceliowe. Ale w czym tkwi sekret niezwykłości miodu drahimskiego? Otóż oprócz podstawowych roślin, od których biorą swoje nazwy, miody drahimskie zawierają w sobie pyłki roślin endemicznych, których nie spotkamy już nigdzie poza okolicami Starego Drawska.
Miód drahimski – zdrowie prosto z Pojezierza Drawskiego
Miód drahimski to unikatowy dodatek do potraw i niezastąpiony element domowej apteczki. Niepowtarzalny smak oraz właściwości prozdrowotne tego wyrobu znane są już od średniowiecza. Wytwarzany w ekologicznej pasiece doskonale sprawdzi się przy przeziębieniu (miód lipowy oraz wielokwiatowy), profilaktyce kamicy nerkowej (wrzosowy), suplementacji żelaza i ochronie naczyń krwionośnych (gryczany), obniżeniu ciśnienia (rzepakowy), a także w łagodzeniu innych dolegliwości.
Serdecznie zapraszamy do zakupu certyfikowanych miodów drahimskich z naszej pasieki!